reklam
reklam
DOLAR 38,1537 % 0.48
EURO 43,5695 % 0.22
STERLIN 50,8313 % 0.24
FRANG 46,5857 % 0.54
ALTIN 4.081,51 % 0,44
BITCOIN 84.718,70 -0.029
reklam

İstanbul – Bakan Bolat ve Bakan Uraloğlu ‘Yükselen Pazarlar Forumu’ nda konuştu

Yayınlanma Tarihi : Google News
İstanbul – Bakan Bolat ve Bakan Uraloğlu ‘Yükselen Pazarlar Forumu’ nda konuştu
reklam

Gülseren KARAPINAR-Emir BENLİOĞLU/İSTANBUL, -TİCARET Bakanı Ömer Bolat, OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann ile Yükselen Pazarlar Forumu’na katıldı.Forumda bir konuşma yapan Bakan Bolat, “Değişim ve öngörülemezlik, küresel ekonominin ana parametreleri haline gelmiştir. Bu bağlamda, daha sürdürülebilir ve adil bir dünya ekonomisine ulaşmak ve küreselleşmenin kazanımlarını korumak için, yükselen ekonomiler arasında diyalogun ve işbirliğinin artırılmasına her zamankinden fazla ihtiyaç duyulmaktadır.”dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann Yükselen Pazarlar Forumu’na katıldı. İstanbul’da gerçekleştirilen forumda İstanbul Valisi Davut Gül ve davetliler de yer aldı. Küresel zorluklar karşısında global ekonomilerin biraraya gelmesi ve ülkeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen forumda Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu birer konuşma yaptı. Bakan Uraloğlu konuşmasında, ” Ticaret hızlanıyor, sınırlar aşılıyor ve biz Türkiye Yüzyılını bu dinamiklerin anahtarı olan ulaştırma koridorlarıyla şekillendirmeye gayret ediyoruz. ” dedi.

DİYALOG VE İŞBİRLİĞİ VURGUSU

İngilizce konuşma yapan Bakan Bolat, “Geçtiğimiz on yıllarda, küreselleşme önemli ölçüde başarılı olmuş ve dünyadaki yoksulluğu azaltmış olsa da, kaydedilen ekonomik büyüme ve refah farklı bölgeler ve ekonomiler arasında eşit oranda paylaşılamamıştır. Dünya ekonomisindeki dengesizlikler, ticaret, yatırımlar ve ekonomik gelişim için sürdürülebilir olmayan koşullar ve farklılıklar ortaya çıkarmıştır. Ayrıca, küresel ekonomi son yıllarda köklü bir dönüşüm ve büyük şoklar yaşamakta, bunlar küresel ölçekte ayrışmaya ve büyümede yavaşlamaya sebep olmaktadır. Dünya ticaretindeki büyümenin dengesizliği ve eşit olmayan rekabet koşulları, korumacılığın ve büyük ekonomik bloklar arasındaki ticari gerilimlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Ayrıca, dünya ticareti ve ekonomisi yıllardır arz zincirindeki kopukluklar, lojistik engeller ve jeopolitik çatışmalar gibi güçlüklerin etkisi altındadır” dedi.

Bakan Bolat, “Değişim ve öngörülemezlik, küresel ekonominin ana parametreleri haline gelmiştir. Bu bağlamda, daha sürdürülebilir ve adil bir dünya ekonomisine ulaşmak ve küreselleşmenin kazanımlarını korumak için, yükselen ekonomiler arasında diyalogun ve işbirliğinin artırılmasına her zamankinden fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Süregelen küresel eşitsizlik ve mağduriyetler devam ederken, günümüzde karşılaştığımız zorluklar karşısında ulusal refahı da sağlayamayız. Bu anlayışla, bu forumun yükselen ekonomilerin ortak refaha yönelik açık görüşlü ve yapıcı görüşmelerin gerçekleştirilebilmesi için benzersiz bir platform fırsatı sunacağına derinden inanıyorum. Yeniden İstanbul’a hoşgeldiniz diyor, forum toplantılarının verimli geçmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE ÜZERİNDEN GEÇEN TAŞIMACILIK POTANSİYELİ KAT BE KAT ARTIYOR’

Burada bir konuşma yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise, “Bugün burada küreselleşen dünyada ulaştırma koridorlarının ve altyapının ekonomik kalkınmayı, küresel ticareti ve ülkelerarası işbirliğini nasıl şekillendirdiğini konuşuyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak bizler bu forumu bir fikir platformunda öte somut adımların atıldığı bir çalışma sahası olarak da değerlendiriyoruz. Gelişmekte olan pazarları, küreselleşen ekonomiyi entegre eden ekonomik büyümenin kilit bir sağlayıcısı olarak ulaştırma, ticaretle birlikte sıkıca kenetlenmiş ve ticaretten ayrı düşünülemeyecek bir sektördür. Ticaret hızlanıyor, sınırlar aşılıyor ve biz Türkiye Yüzyılını bu dinamiklerin anahtarı olan ulaştırma koridorlarıyla şekillendirmeye gayret ediyoruz. Türkiye, Asya ile Avrupa’yı birleştiren Doğu-Batı koridorunda doğal bir köprü olduğu gibi Kafkaslardan Afrika’ya uzanan Kuzey-Güney koridorlarının ise tam merkezinde bulunan ülkedir. Birbirini tamamlayıcı ve destekleyici nitelikte olan doğu batı aksındaki Orta Koridor ve Basra Körfezi ülkemiz üzerinden Avrupa’ya ve Orta Asya’ya bağlayacak olan kalkınma yolu projelerinin merkezinde yer alıyoruz. Ayrıca 4 saatlik bir uçuşla 1,5 milyar insanın yaşadığı ve 51,2 trilyon dolarlık bir ekonomik hacme sahip 67 ülkeye de ulaşabiliyoruz. Dolayısıyla ülkemiz kıtalararası ulaştırma koridorlarının sağlıklı işletilmesinde bir nevi kilit taşı görevi görmektedir. Bu ana arterlere bağlanacak diğer güzergahlarla Türkiye üzerinden geçen taşımacılık potansiyeli de kat be kat artmaktadır. Bunun yanı sıra Avrasya ülkeleriyle olan derin ortak tarihi ve kültürel bağlarımız sayesinde, bölge ülkeleriyle işbirliği potansiyelini artırmak için her türlü gelişimi de hayata geçirmeye gayret ediyoruz. Bu bağlamda ulusal ulaştırma yatırımlarımızı uluslararası koridorlar perspektifi doğrultusunda düzenliyoruz. Bunu yaparken de uluslararası finans kuruluşları ve bölgesel çok taraflı örgütlerle yakın işbirliği içerisinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Alt yapı projelerimizi sürdürülebilir her türlü çevresel ve sosyal baskıya karşı dayanıklı yeşil ulaşımı destekleyen bir yaklaşımla uluslararası standartları ve yeni teknolojileri dikkat alarak hazırlıyor ve hayata geçiriyoruz” dedi.

reklam

YORUM YAP